Edge to Cloud megoldások az iparban

Márciusban ismét izgalmas témával várta az érdeklődőket a COM-FORTH Kft. és a Green Fox Academy közös meetup-ja. Az eseményen most az ipari cloud megoldások, az edge számítás, valamint ezek gyakorlati megvalósítása volt terítéken. Az előadók konkrét példákkal, élő demókkal és igazán aktuális témákkal készültek.

 

A köszöntőben Bóna Péter, a COM-FORTH Kft. ügyvezetője kérdésekkel fordult a hallgatósághoz:

- Tudtok jó magyar kifejezést a cloud computingra?

- Hogy neveznétek magyarul az IoT-t?

- És mi a megfelelő szó az edge computing-ra?

Míg az első két kérdésre érkezett néhány válasz, addig az edge technológia magyar megfelelőjével kapcsolatban nagy a bizonytalanság. Ez pedig nem véletlen: az edge computing, bár a helyi adatfeldolgozáshoz áll közel, sokrétű fogalom. A márciusi meetup célja pedig az volt, hogy bemutassa, a Big Data világának többszintű, cloud-edge tengelyű megoldásait.

 

cf_meetup_12

 

Adatkezelés felhőalapú megoldásokkal

A korábban DoctuSoft néven megismert ALIZ TECHNOLOGIES ügyvezetője, Boscha István a világ vezető felhőszolgáltatásait tekintette át előadásában. A Google nagyvállalati partnereként a vállalat a cégóriás felhő-platformjára fejleszt adatgyűjtő és -rögzítő megoldásokat, amelyekkel nemzetközi és hazai vállalatok végezhetik biztonságosan adatkezelésüket.

 

De mire kell nekünk ennyi adat?

Az adatvagyonnal kapcsolatban gyakran felmerül az a kérdés, hogy vajon miért van szükségünk ilyen hihetetlen mennyiségű információra. Miközben ezen a kérdésen tűnődünk, a világ adatkészlete néhány év alatt megduplázódott és továbbra is progresszíven növekedő tendenciát mutat. Az így létrejövő adatvagyon negyede az előrejelzések szerint 2020-ra real time (vagyis valósidejű) adat lesz, további 20% pedig kritikus. Ez a megfelelő adatbiztonság mellett a rendszerek késleltetésének optimalizálását is megkívánja.

 

Az adatok felhasználásával kapcsolatban is rengeteg lehetőség kínálkozik. A machine learning (vagyis gépi tanulás) technológiájának fejlődésével a kiértékelés, az elemzés és a feldolgozás minden szempontból egyszerűbbé válhat. István a gépi tanuláson alapuló videó és képelemzésre mutatott példát, illetve láthattuk azt is, hogyan történhet egy ilyen képfeldolgozó rendszer betanítása. A megoldás gyakorlati haszna pedig óriási: hiszen azt a rengeteg adatot, amelyet gyűjtünk és tárolunk, manuálisan lehetetlenség lenne feldolgozni és már a keresés önmagában nehéz feladatnak bizonyul.

 

Szkepticizmus az IoT megoldásokkal szemben

 

Ha edge-to-cloud megoldásokról beszélünk, akkor óhatatlanul előkerül a digitalizáció és az IoT fogalomköre is. Hiszen tulajdonképpen a digitális adatkezelés kínál alapot az új IoT rendszerek létrehozásához. Ezek hiányában egy ilyen fejlesztés értéke jelentősen csökken, ráadásul hosszabb távon nem jelent megtérülő beruházást sem. Az iparágra jellemző dinamika figyelembevételével elmondható, hogy ha egy ilyen jellegű beruházás nem hoz látható eredményt, nem térül meg 18 hónapon belül, akkor sikertelennek minősíthető a megkísérelt projekt.

Szomorú hír ez azoknak, akik nem tudnak lépést tartani a fejlesztésekkel, jó hír viszont azok számára, akik elkötelezettek a folyamatos fejlődés és az innovativitás irányába.

 

„Csak azt tegyük be a cloud-ba, amire valóban ott van szükség!”

 

Istvántól a szót Sós András, a COM-FORTH Kft. alkalmazásfejlesztő mérnöke vette át. András előadásában a gyakorlati megvalósítás állt a középpontban, illetve olyan struktúrák kerültek bemutatásra, amelyek a hagyományos adatkezelő rendszereket a jövőben leválthatják.

Az edge és cloud megoldások szerepe ezekben a struktúrákban igen jól meghatározható, Andrással pedig a résztvevők többsége egyetértett abban, hogy azért, mert van felhőnk még nem muszáj minden adatot abban tárolnunk. Csak azokat az információkat érdemes a helyi szintről további feldolgozásra a cloud-ba küldeni, amelyekre valóban szükség van azon a szinten.

A groov EPIC edge device (helyi adatfeldolgozó eszköz) segítségével felépített demó-struktúrán láthattuk, hogy rugalmas, könnyen tovább fejleszthető hálózatok építhetők ezekkel az eszközökkel, anélkül, hogy az adatok biztonsága kétségessé válna.

 

cf_meetup_4

 

Mit várnak a felhasználók a cloud rendszerektől?

 

A kérdésre Melegh György, a COM-FORTH Kft. presales és support mérnöke igyekezett választ adni, bemutatva az ipari felhőmegoldásokban rejlő lehetőséget és biztonsági megoldásokat. Kiemelte továbbá, hogy az adatbiztonság mellett érdemes az adatok időkritikusságát is figyelembe venni: míg egy edge eszköz valósidejűséget kínál, addig a cloud megoldásoknál számolnunk kell némi késleltetéssel.

Azonban, ha ezzel is kalkulálunk a rendszerek tervezésekor, illetve megbízható szolgáltatókat, megfelelő adatkódolást, valamint a telepítési igényeknek megfelelő eszközöket választunk, hatékony és megbízható rendszert építhetünk ki.

Nem „kell” a felhőbe tölteni mindent:

 

„Általánosságban elmondható, hogy a valóban kritikus adatokat érdemes helyben kezelni, a további szükséges paraméterek értékelése azonban történhet a felhőben is.”

 

Mi a biztonságosabb?

Az ipari adatkezelés egyik legforróbb kérdése továbbra is az adatbiztonság, a szakértők szerint pedig még egy jó ideig az is marad. Függetlenül attól, hogy helyi vagy felhőalapú szolgáltatást választanak a cégek az adataik tárolására és feldolgozására, a megfelelő biztonsági eljárások nélkül nem tudhatják azokat biztonságban. Márpedig a felhőalapú megoldásokkal kapcsolatban gyakran ez a legfontosabb kritikai ellenérv. Az ALIZ TECHNOLOGIES Cloud Architect-je, Kauker Zoltán elmondta, hogy ma már megbízható és jól titkosított biztonsági csatornák állnak rendelkezésre. Megoldható az, hogy az adatok a két irányban eltérő titkosítással kerüljenek továbbításra, így egy esetleges visszaéléskor csupán értelmezhetetlen adathalmazok jutnak a kéretlen behatolók kezére.

Alapvetően azonban a szakértők is azt javasolják, hogy helyi, edge computing megoldások és felhőszolgáltatások kombinációját alkalmazzák a vállalatok. Utóbbiban csak azok az adatok kerülnek felhasználásra, amelyeknek távoli elérése elengedhetetlen, illetve kiértékelése nem történhet helyi szinten. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, az IoT eszközök alkalmazásának dinamikus növekedése várható, amit megbízható felhőszolgáltatások bővülése támogat.

A biztonsági kérdések mellett az előadással betekintést nyerhettünk abba, hogy hogyan könnyítik meg a cloud alapú, serverless szolgáltatások a fejlesztést. Kiderült, hogy a rendelkezésre álló technológiák megfelelő alkalmazásával komolyabb befektetés nélkül - néhány hét (vagy akár nap) fejlesztői ráfordítással -

 

már üzemeltetői ráfordítást nélkülöző, automatikusan skálázódó rendszert tudunk megvalósítani, amely azonnali üzleti értéket teremthet.

 

Zárásként egy kisebb beszélgetés alakult ki az előadók között a felhasználók biztonsági aggályaival kapcsolatban. Ezek ugyanis az esetek jelentős részében alaptalannak bizonyulnak, ráadásul a korszerű internet- és adatbiztonsági megoldásoknak köszönhetően a visszaélési lehetőségek köre is egyre szűkebbé válik. A vita később néhány pohár fröccs és pár szelet pizza fölött folytatódott, ahogy az IoT //Beyond the Hype meetupsorozat korábbi eseményei is ilyen, kötetlen beszélgetésekben végződtek.

groov-EPIC-Box

 

SCADA ipar 4.0 bevezetés edge computing Cloud Computing MQTT Node-RED Kafka adatelemzés ICS kiberbiztonság