Iparági kitekintés a PHARM Connect Congress nyomán

Az idei gyógyszeripari seregszemlén is részt vettünk, ahogy az eddigi összes Budapesten megrendezett PHARM Connect konferencián. Az esemény fontos számunkra, hiszen cégünk több, mint 20 éves gyógyszeripari automatizálási és informatikai tapasztalattal rendelkezik, ahhoz pedig, hogy a továbbiakban is sikeresen együttműködhessünk a nagy hazai gyógyszergyárakkal és beszállítóikkal, igyekszünk folyamatosan naprakészen tartani az iparági tudásunkat.

 

A PHARM Connect kiváló alkalom erre. Bóna Péter, a Com-Forth ügyvezetője és Kis Gergely üzletfejlesztési menedzser képviselt minket az idei konferencián. Ők mesélnek most arról, milyen volt az esemény.

„Bátran kijelenthetjük, hogy minden évben megéri elmenni. A sikeres tárgyalások mellett a kapcsolattartás és az iparág fejlődésének követése miatt, valamint azért is, mert a Com-Forth tapasztalata és megoldásai egyedülállónak számítanak a területen. Sok gyógyszeripari termelőüzemmel állunk kapcsolatban, igyekszünk minél jobban megismerni tehát az elvárásaikat és a rájuk vonatkozó szabályozásokat is.” – válaszolta Péter arra a kérdésre, hogy mi vonzotta őket már kilencedik alkalommal is a konferenciára. Gergely ezt még azzal egészítette ki, hogy az utóbbi években az iparági IT technológiák fejlődése némiképp gyorsulni látszik, szeretnénk tehát kivenni a részünket a kapcsolódó fejlesztésekből.

Bóna Péter és Kis Gergely Ádám a PHARM Connecten

 

Kik vesznek részt egy ilyen konferencián?

A gyógyszeripar nagy képviselői mellett egyre több gyógyszernek nem minősülő készítményt, táplálékkiegészítőket, illetve egyéb gyógyászati eszközöket, például implantátumokat gyártó nagyvállalat is megjelenik a konferencián. Ez Gergely szerint jó lehetőség arra, hogy tovább bővítsék az ügyfélkört és új területeken is tapasztalatot szerezzen a cég ipari IT rendszerfejlesztésben. „Idén már több étrend-kiegészítőket gyártó cég is képviseltette magát, illetve több olyan vállalat is jelen volt, amelyek állatgyógyászati termékek gyártásával foglalkoznak. Bár első ránézésre ezek a termelőüzemek talán nem sokban különböznek a gyógyszeriparéitól, a vonatkozó szabályozások és a technológiák között azért vannak különbségek. Az ipari informatikára és a megfelelő adatkezelésre azonban már egyre több helyen szükség van, ez pedig új lehetőségeket nyithat meg előttünk is.” – tette hozzá Gergely.

 

 

Milyen programmal készültek idén a szervezők?

A konferencia programja évről évre tartogat újdonságokat, de Gergely és Péter is elmondta, hogy alapvetően nem az előadások, sokkal inkább a többi résztvevő miatt látogattak el idén is. Ebben az évben is voltak nyitott gyárlátogatások - ezúttal a Richter Gedeon debreceni, a Meditop pilisborosjenői valamint a Chinoin újpesti üzemeibe -, a konferencia programjának középpontjában pedig az adatintegritás és a február 9-én életbe lépett szerializáció állt„Ennek megfelelően a legtöbb beszélgetés a standunkon az adatgyűjtéssel, adatelemző rendszerekkel, továbbá az általunk fejlesztett elektronikus napi kapacitástervező alkalmazással kapcsolatban zajlott. A legtöbb gyártó ilyen jellegű fejlesztéseket tervez, ehhez keresnek megfelelő rendszertervezőt és -integrátort.” - jegyezte meg Gergely a programot illetően.

 

 

Miért érdemes részt venni a PHARM Connecten?

Ha valami már kilencedik éve vonzza a kollégákat, érdemes feltennünk a kérdést, hogy miért is vesznek részt szívesen rajta. „Az idei évben különösen magas volt a meetingfegyelem is, nagyon jól működik a szervezők által használt Meeting Scheduler szoftver, nem véletlen, hogy a saját szervezésű rendezvényeinken, például a Smart Factory ConnAction konferencián mi is használunk egy hasonló, általunk Smart Factory Coordinatornak elkeresztelt alkalmazást. Amikor előre leszervezünk egy beszélgetést, szinte biztosak lehetünk abban, hogy létre is jön az.” – mondta Gergely. 

 

Pharma 4.0 a PHARM Connecten

 

Mi hiányzik a gyógyszeriparból?

Ha napjainkban bármelyik gyógyszeripari vállalkozás termelőüzemébe látogatunk, példaértékű automatizációt tapasztalunk. A szelektálás, a tabletták és más kiszerelésű gyógyszerek csomagolása, illetve a gyártási folyamat maga is a legtöbb gyárban szinte teljesen automatikus. „Ami hiányzik az iparágból, az az IoT illetve az ipar 4.0 elterjedése ugyanolyan mértékben, mint például az autóiparban. A Com-Forth már több, mint húsz éve foglalkozik gyógyszergyártó vállalatok informatikai rendszerének fejlesztésével, így jól tudjuk, hogy miközben automatizálási megoldásokat több évtizede alkalmaznak és az ehhez szükséges infrastruktúrát folyamatosan fejlesztik, a megújulás némileg elakadt a SCADA rendszereknél. Lassan egy évtizede dolgozunk azon, hogy az ipari informatika legújabb megoldásai, az IoT rendszerek és a digitalizáció előnyei megjelenjenek a gyógyszergyárakban. Azonban a cégek csak most kezdenek el megérni erre. Tisztában vagyunk azzal, hogy a gyógyszergyártásban csak olyan technológiára váltanak, ami már bizonyított, amit már bejárattak és a gyerekbetegségeit máshol már kiküszöbölték. Ugyanakkor a konferencián beszélgettünk olyan hazai gyógyszergyár fejlesztői csapatával is, ahol az ipar 4.0 - ahogy ők használják: "pharma 4.0" - nem egy távoli vízió, hanem el is indultak már a megvalósítás útján. Fontos kiemelni, hogy ők már egy jól kialakított stratégia mentén haladnak egy dedikált, innovatív kollégákból álló csapattal és felső vezetői támogatással a pharma 4.0 felé. Bízunk benne, hogy a példájukat sokan fogják követni a közeljövőben. Mi felkészültünk a fejlesztésekre!” – emelte ki Péter, aki a Com-Forth mellett társadalmi munkában az IVSZ IoT és ipar 4.0 munkacsoportjának vezetője is.

Elektronikus napi kapacitástervező alkalmazás

 

IT validáció a gyógyszeriparban

A rendkívül szigorú előírásokkal szabályozott gyógyszeriparban a validáció megkerülhetetlen fogalomnak számít. A gyógyszergyárakra a validációs tevékenység számos leküzdendő nehézséget, termeléskiesést, operatív erőforrás átcsoportosítást és logisztikai terheket ró, nem is beszélve a végrehajtáshoz és felügyelethez szükséges, naprakész technológiai-, műszaki- és minőségbiztosítási szakismeretekkel egyszerre rendelkező csoport fenntartásának költségeiről. A Com-Forth Kft. sokéves tapasztalattal rendelkezik a gyógyszeripari IT validáció területén, és számos hazai vállalat bízta ránk informatikai rendszerének fejlesztését és integrálását. További információk gyógyszeripari tapasztalatainkról itt olvashatók.

IT validáció a gyógyszergyártásban

A merev gyártási és szabályozási folyamatokkal operáló gyógyszergyártás tehát megérett a digitalizációval járó rugalmasság befogadására. Ez pedig egyrészt kihívást jelent az új rendszerek tervezésében és integrálásában, másrészt még hatékonyabb termelést tesz lehetővé.

Ipar 4.0 IoT és ipar 4.0 konferencia IT validáció pharma 4.0 adatelemzés