Izgalmas újdonságokat tartalmazó frissítés érkezett az OPTO22 díjnyertes IoT eszközére a groov EPIC-re. A firmware alig egy hetes, de alig vártuk, hogy kipróbálhassuk. Tartsatok velünk, és egy kávé mellett tekintsük át együtt, milyen funkciókkal bővíti a csomag az eszközeiteket!


groov EPIC

A frissítés a szokott módon, egyetlen image fájlként tölthető le OPTO22  honlapjáról, az eszközlicenszek adminisztrációs oldalán keresztül, majd az EPIC webes management felületéről indítható a telepítés, mely ezt követően teljesen automatikusan fut, további beavatkozást nem igényel. Az upgrade megkezdése előtt ne feledjétek, hogy a kontroller, illetve a groovView, PAC Control és Ignition EDGE projektek esetén külön külön kell a backup-ról gondoskodni. Ez a kontroll logika kivételével szintén az eszközön futó groov Manage webapp segítségével történik, előbbit pedig a PAC Projekt szoftvercsomag részeként ingyenesen hozzáférhető fejlesztőeszközökkel van mód megtenni.

Groov Epic frissítés

Amint a frissítés sikeresen befejeződött, és visszatöltöttük a mentésekből a korábbi beállításokat, el is kezdhetjük felfedezni, milyen újdonságokkal bővült ezúttal a groov EPIC. A rendszer lelke továbbra is a Yocto alapokon nyugvó valós idejű Linux OS. A hálózati beállítások helyességének ellenőrzésekor feltűnhet, hogy a groov Manage ezentúl már lehetővé teszi az olyan alapvető, a hálózat működését célzó diagnosztikai lépések böngészéből történő végrehajtását is, mint a ping, a traceroute, vagy az nslookup, így már nem csak a speciális licencelési feltételekkel használható SSH SHELL hozzáférésen keresztül van mód a hibaokok feltárására. Ezen túlmenően az üzemstabilitás és a testre szabhatóság érdekében a DNS Server és az átjárók címei DHCP használata esetén is felülbírálhatóak, illetve az interfészek szerint prioritásba rendelhetőek. A hálózattal kapcsolatos újdonságok végére hagytuk a biztonsági szempontból egyik legjelentősebb újítást: a groov EPIC dobozos megoldásainak részévé vált az előtelepített OpenVPN kliens, így akár földrajzilag egymástól távol eső telephelyek és site-ok között ipari szempontból is megbízható és biztonságos kapcsolat építhető ki az interneten keresztül.

 

Az automatizálási területen dolgozó kollégák bizonyára örömmel nyugtázzák, hogy a frissítést követően a PAC Controller mellett szintén térítésmentesen rendelkezésre álló CodeSys Engine, mely az IEC 61131-3 szabvány szerinti programozhatóságért felel, már natívan képes kezelni az opcionálisan négy soros csatornát biztosító GRV-CSERI-4 modult.

 

A groov EPIC kétségtelenül egyik legnagyobb erénye a fedélzeti (’on the EDGE’) SCADA, amely segítségével az eszköz ténylegesen all-in-one megoldásnak tekinthető, hiszen a folyamatlogika és a terepi vezérlés mellett egyben az adatgyűjtés, az OPC szerver, a vizualizáció és a más rendszerekkel történő összeköttetés is helyben lekezelhető, így kiválóan alkalmas például meglévő gépek fölé tervezett OEE rendszerek kialakításához, sőt akár Cloud based architektúrák megvalósításához. Ezt az amúgy is rendkívüli funkciót toldották meg az OPTO22 mérnökei azzal, hogy az Inductive Automation Ignition EDGE alkalmazása mellett ezentúl a teljes értékű Ignition Server is licenszelhetővé vált, azaz a hardverkiépítésből adódó értelemszerű határokon kívül a rendszerintegrációnak a szoftver már ilyen jellegű korlátot nem szab. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a groov EPIC önmagában versenybe száll a nagy elosztott rendszerekkel, ahol olyan robusztus, multinode-os SCADA megoldásokkal dolgozunk, mint pl. a GE iFIX, de igénytől függően, azok részeként - vagy kisebb, sziget üzemű vagy kevés gép esetén akár teljesen önállóan - már valós alternatívaként vehetjük számításba.

Groov Epic frissítés

Ahogy azt már megszokhattuk, a fenti nagyobb léptékű újítások mellett a meglévő funkciókat érintő kisebb-nagyobb, főként kényelmi/gyakorlati célokat szolgáló fejlesztésekkel és az üzemetetési tapasztalatok során felmerült eszközhibákat célzó javításokkal tette teljessé az OPTO22 a csomagot.

 

Ha bárhol elakadnátok, az eszköz teljes dokumentációja a kezelőfelületről, az ’Info and Help’ menüpont alatt akár offline, lokálisan is elérhető, ami egy terepi eszköz esetén legalább annyira hasznos, mint amennyire ritka. Ezen felül mi is szívesen nyújtunk segítséget egy-egy probléma megoldásában illetve az OPTO22 a termékeihez továbbra is térítésmentesen biztosít támogatást a felhasználóknak.

 

A frissítéshez tartozó Release Notes dokumentumot itt találjátok.

EPIC_apps

Amennyiben szeretnél többet megtudni a fenti technológiákról vagy eszközökről, lépj tovább a groov EPIC oldalára, vagy keress minket bátran elérhetőségeink bármelyikén!

Ipari IoT IEC 61131 IoT controller PLC edge computing Node-RED

Írta: Hóringer Tamás

Közel 15 éve tevékenykedem elsősorban tervezőmérnökként. Pályámat egy kis családi cégnél kezdtem a gyengeáramú épületinstallációs rendszerek, beépített automatikus vagyon- és tűzvédelmi rendszerek világában. Olyan nagybetűs Mérnökök szárnyai alatt volt lehetőségem a mérnöki szakma alapjainak elsajátítására, akiktől mindig lehetett kérdezni, akik mindig rávezettek a helyes megoldásra és akikre máig jószívvel emlékezem. 2011-ben kerültem közelebbi kapcsolatba az ipari automatizálással, azon belül is a gyógyszeripar jól szabályozott területeivel, rövid ideig a minőségbiztosítás oldaláról, majd - úgy érezvén, hogy a mérnöki tudásomat használva "by design" könnyebben juttathatom érvényre az elvárásokat - újra a műszaki divízió tagjaként. Itt ismerkedtem meg mai kollégáimmal, akik - miután néhány közös munka során az őrületbe kergettem őket - immár több, mint 5 éve megtiszteltek azzal, hogy helyet kínáltak maguk között. A Com-Forth Kft. családjában a SCADA rendszerek, az automatizálás és a validáció területén találtam meg a mai helyem, ezek tervezésével, fejlesztésével, kivitelezésével, végrehajtásával foglalkozom.