Modbus protokollátalakítás a soros és Ethernet eszközök között

 

 

A Modbus protokollt széles körben használják, számos automatizálási feladatban és sok helyen még mindig Modbus RTU-t alkalmaznak. Ezek az eszközök általában RS-232, vagy RS-485 vonalon kommunikálnak, és DB-9, vagy sorkapcsos csatlakozóval rendelkeznek. A Modbus RTU eszközök népszerűek, mivel implementálásuk igen egyszerű, a hibaelhárítás költsége pedig alacsony. Ám ahogy az ipari hálózatok funkciói bővülnek, egyre több ipari alkalmazás tér át az Ethernetre és egyre több rendszer használja a Modbus TCP protokollt a SCADA rendszerekben. Ez a változás pedig problémákat okozhat a Modbus RTU és Modbus TCP protokollok közötti kommunikációban. Az alábbi kérdések (GYIK) és a rájuk adott válaszok bemutatják a leggyakrabban előforduló Modbus konverziós hibákat és azok megoldási lehetőségeit.

 

Posztunk az alábbi kérdéseket tárgyalja:

 

  1. Szükséges-e speciális protokoll konverter ahhoz, hogy a Modbus RTU eszközeimet egy Modbus TCP hálózathoz csatlakoztassam? Esetleg használhatok hagyományos soros-Ethernet konvertert is helyette?

  2. Ha egynél több Modbus RTU eszközöm van csatlakoztatva a gateway egyes soros portjaira, hogyan tervezhetem meg a TCP kapcsolat architektúráját? Használhatok egyetlen kapcsolatot, vagy minden egyes soros porthoz külön kapcsolatra van szükség?

  3. Hogyan használhatok egy gateway-t arra, hogy egyidőben több SCADA host is el tudja érni ugyanazt a Modbus RTU eszközt?

  4. Két Modbus master eszközzel dolgozom (PLC vagy HMI). Hogyan bonyolíthatom le a két rendszer közötti adatcserét?

  5. Több Modbus RTU eszközt szeretnék lekérdezni. Ha több Modbus parancsot használok az adatok lekérdezésére, rengeteg időt vesz igénybe. Van rá lehetőség, hogy a gateway aktívan gyűjtse az adatokat és tárolja egy regiszterben, így csak egy Modbus parancsot kelljen használnom?

 

 

1. Szükséges-e speciális protokoll konverter ahhoz, hogy a Modbus RTU eszközeimet egy Modbus TCP hálózathoz csatlakoztassam? Esetleg használhatok hagyományos soros-Ethernet konvertert is helyette?

Mielőtt választ kaphatna erre a kérdésre, tudunk kell, hogy milyen driverek érhetők el a SCADA hoston. Négy esetet különíthetünk el:

(1) SCADA host Modbus TCP driverrel
(2) SCADA host Modbus RTU driverrel – beépített soros porttal
(3) SCADA host Modbus RTU driverrel – beépített soros port nélkül
(4) SCADA host „Ethernet Encapsulation” driverrel

 

(1) SCADA host Modbus TCP driverrel

 

Ebben az esetben használjon protokollkonvertert, melynek segítségével a Modbus TCP protokoll használatával is képes kommunikálni a Modbus RTU eszközökkel. Számos hasonló megoldás érhető el az automatizálási piacon, amelyek lehetővé teszik a Modbus RTU slave eszközök csatlakozását a Modbus TCP protokollon keresztül. Amikor a konverter megkapja a Modbus TCP lekérdezést, azt átkonvertálja a Modbus RTU követelményei szerint és továbbítja a Modbus RTU protokollt használó eszközök felé.

 

Screenshot_1

 

(2) SCADA host Modbus RTU driverrel – beépített soros porttal

 

Válassza ezt a lehetőséget, ha egy már létező SCADA hostot és Modbus RTU eszközöket kíván csatlakoztatni egy Ethernet hálózathoz. Ha az eredeti SCADA host rendelkezik soros porttal, akkor két gateway használatával megoldható a konverzió. Ahogy az alábbi topológiai ábrán látható, a gateway képes konvertálni a Modbus RTU adatcsomagokat Modbus TCP adatcsomagokká, majd vissza Modbus RTU-ra. Azonban, ha nincs a SCADA hoston beépített soros port, ezt a megoldást nem tudja alkalmazni. Ebben az esetben válassza a (3)-as lehetőséget.

Screenshot_2

 

(3) SCADA host Modbus RTU driverrel – beépített soros port nélkül

 

Ha a már meglévő SCADA programot és eszközöket kívánja használni, de az eredeti SCADA host nem rendelkezik beépített soros porttal, akkor soros eszközszerver használatát javasoljuk, amellyel virtuális soros portot hozhat létre a SCADA szerveren. Ez a konfiguráció lehetővé teszi a soros eszközök távoli elérését a soros eszközszerveren keresztül úgy, mintha a szerver rendelkezne egy natív soros porttal.

A soros eszközsszerver használatához telepíteni kell a virtuális COM port drivert, mely létrehozza a virtuális COM portot a SCADA hoston. A virtuális COM port használatához az eszközszervert mindenképpen Real COM módra kell konfigurálni. Minden erre a virtuális COM portra küldött adat a távoli soros porton keresztül kerül továbbításra a céleszközhöz. Minden egyéb jelet és parancsot hasonlóan transzparensen kezel a rendszer. Mivel ugyanúgy használhatja a virtuális COM portot, mint egy natív COM portot, a Modbus RTU lekérdezéseit közvetlenül a portra irányíthatja, ugyanúgy, mint egy fizikai soros port esetén.

Screenshot_3

 

(4) SCADA host „Ethernet Encapsulation” driverrel

 

Ha nem áll rendelkezésére beépített soros port a SCADA hoston és nem kívánja telepíteni a virtuális COM port drivert sem, lehetőség van „Ethernet encapsulation” drivert telepítésére. A SCADA szoftverek – kevés kivétellel - többnyire támogatják ezt a megoldást. Általánosságban elmondható, hogy az Ethernet encapsulation driver telepítése akkor ideális megoldás, ha a felhasználó mélyebb ismeretekkel rendelkezik a soros kommunikáció és a TCP/IP protokollok terén.

Ehhez a megoldáshoz szükség van egy soros-Ethernet konverterre TCP vagy UDP szerver üzemmódra állítva, ami azt jelenti, hogy a host és a soros eszköz közötti kapcsolat transzparens TCP/IP vagy UDP kommunikációt használ minden egyéb protokoll nélkül arra, hogy a SCADA rendszer Modbus RTU adatcsomagokat küldjön a terepi eszközök számára. A soros-Ethernet konverter konfigurálása körültekintést igényel, mivel a Modbus RTU időközöket használ az adatcsomagok végének megállapítására, emiatt, ha a Modbus RTU adatcsomag kettő vagy több TCP/IP vagy UDP csomagra válik szét, előfordulhat, hogy a továbbítás során problémák adódnak. Ha nem szakértő a soros és Ethernet hálózatok közötti adattovábbítás kialakításában, lehet, hogy célszerűbb a gateway (2) vagy a virtuális COM port (3) megoldás használata.

 

Screenshot_4

 

Habár a soros-Ethernet konverterekkel megoldható egy soros eszköz Ethernet hálózathoz való csatlakoztatása, mégis a gateway-ek alkalmazása (2) az, amely szinte minden rendszerkövetelménynek megfelel. A hostnak elég támogatnia az elterjedt és széles körben támogatott Modbus TCP protokollt. Az alábbiakban felsorolunk néhány esetet, amelyekben speciális gateway megoldást érdemes alkalmazni.

 

1. Multi-master vagy redundancia

 

Az Ethernet kapcsolat nemcsak a távoli elérés előnyét nyújtja, hanem a többszörös kapcsolati hozzáférés lehetőségét is. A legtöbb gateway képes akár 32 egyidejű kapcsolat kezelésére, ami azt jelenti, hogy akár 32 SCADA host kérhet adatokat egyszerre a Modbus RTU eszközöktől. Ugyanezt a redundanciát és egyidejű lekérdezéseket hagyományos soros-Ethernet konverterekkel nem lehet megoldani, mivel nem támogatják több master használatát ezzel szemben a gateway-ek számára ez nem okozhat problémát.

 

Screenshot_5

 

2. Egyetlen kapcsolat több Modbus RTU eszközhöz

 

Előfordulhat, hogy a SCADA host-on egyetlen kapcsolatot kívánunk használni több Modbus RTU eszköz lekérdezésére, amelyek különböző távoli soros portokhoz vannak csatlakoztatva. Ebben az esetben a gateway használata az egyetlen megoldás, amely képes ellátni routolási feladatokat. Többportos gateway is használható és konfigurálható úgy, hogy a Modbus TCP lekérdezést a megfelelő soros portra továbbítja a slave azonosító alapján. A soros-Ethernet konverter nem lenne képes ilyen bonyolult feladat ellátására.

 

Screenshot_6

 

3. Szimultán eszközhozzáférés a régi Modbus RTU HMI és új Modbus TCP SCADA számára

 

Bár az Ethernet kapcsolatok könnyen felépíthető távoli elérést biztosítanak, előfordulhat, hogy a felhasználók mégis megtartanák a lokális HMI kapcsolatokat is. A problémát az okozza, hogy az eszköz soros portja már foglalt, mivel a gateway-hez van csatlakoztatva, így nincs szabad kapcsolódási lehetőség a HMI számára. Ebben az esetben néhány gateway soros átirányítási lehetőséget biztosít, amellyel feloldható ez a probléma. A soros átirányító hasonlít egy router-re, ezen keresztül a gateway továbbíthatja a lekérdezéseket és az adatokat a soros portok között a slave azonosító alapján.

 

Screenshot_7

 

Összefoglalás

 

Számos lehetőség áll rendelkezésre a soros-Ethernet kommunikáció megvalósítására. Habár ezek a megoldások lehetnek olyan egyszerűek, mint a transzparens adatátvitel a soros és Ethernet portok között, egy kimondottan a célra fejlesztett gateway sokkal jobb megoldást kínál azokban az esetekben, amikor ipari protokollokkal, pl. Modbus-szal dolgozunk. A gateway-ek talán kezdetben nagyobb beruházást jelenthetnek, de sokkal stabilabb kommunikációt tesznek lehetővé hosszú távon és képesek felismerni pontosan a Modbus adatcsomagokat is, így a teljes csomagot megfelelően tudják kezelni.

 

2. Ha egynél több Modbus RTU eszközöm van csatlakoztatva egy gateway különböző soros portjaira, hogyan tervezhetem meg a TCP kapcsolat architektúráját? Használhatok egyetlen kapcsolatot, vagy minden egyes távoli soros porthoz külön kapcsolatra van szükség?

 

A legtöbb gateway rugalmas megoldást kínál, amely felhasználható a TCP kapcsolati architektúrák kialakítására több Modbus RTU soros porton történő eléréséhez. Általában három módszert alkalmazhatunk a routing megoldástól függően:

(1) Soros port illesztése egyedi TCP porthoz,
(2) Soros port illesztése egyedi IP címhez, és
(3) Routing tábla használata

 

(1) Soros port csatlakoztatása egyedi TCP porthoz

 

Ez a leggyakrabban alkalmazott mód gateway topológiák tervezésére. A gateway konfigurációban minden soros portot egy egyedi TCP port jelöl. Például, 4001 az 1-es soros port, 4002 a 2-es soros port, stb. Ha Modbus RTU eszközökkel kíván kommunikálni az 1-es soros porton keresztül, Modbus TCP kapcsolatot kell felépítenie a 4001-es porton. A gateway a TCP kapcsolaton keresztül, a 4001-es TCP porton érkezett Modbus adatcsomagot továbbítja az 1-es portra. Ebben az üzemmódban a SCADA driverrel több Modbus TCP kapcsolat kiépítése szükséges.

 

Screenshot_8

 

(2) Soros port csatlakoztatása egyedi IP címhez

 

Ez a megoldás hasonló az (1)-eshez, azzal az eltéréssel, hogy a gateway különböző IP címeket rendel az egyes soros portokhoz. Például a 192.168.2.1 az 1-es soros port címe, a 192.168.2.2 a 2-es soros porté, stb. Ha egy Modbus RTU eszközzel kíván kommunikálni az 1-es porton keresztül, egy Modbus TCP kapcsolatot kell felépítenie a 192.168.2.1-gyel az 502-es TCP porton. A gateway továbbítja a Modbus adatcsomagot a 192.168.2.1:502 és az 1-es soros port között. Ebben a topológiában a SCADA drivernek szintén többszörös Modbus TCP kapcsolatot kell kiépítenie. Habár ez a topológia több IP címet igényel, néhány Modbus TCP kliens csak az alapértelmezett 502-es TCP portot támogatja. Ebben az esetben az (1)-es megoldás nem alkalmazható, tehát érdemes ezt a módszert választani.

 

Screenshot_9

 

(3) Routing tábla használata

 

Ez a topológia egy kapcsolatot használva kommunikál a többi eszközzel. Hogy biztosak lehessünk abban, hogy a lekérdezéseink a megfelelő eszközökhöz jutnak el, pontosan kell konfigurálnunk a konvertert és a routing-ot. Például, az 1-es soros portra kerül az összes olyan Modbus adatcsomag, amelynek slave azonosítója 1 és 10 között van, a 2-es portra pedig a 11 és 20 közöttiek.

Mivel ez a topológia csak egy kapcsolatot használ, lassabb lesz, mint az 1-es és a 2-es megoldások. De ha alacsonyabb költségvetéssel kell gazdálkodnunk, és az alacsonyabb teljesítmény is elfogadható az alkalmazás szempontjából, ez az egykapcsolatos megoldás is megfelelő.

 

Screenshot_6

 

Ha több eszközt csatlakoztat egyetlen soros porthoz, vagy több soros portot kapcsol egy TCP kapcsolathoz, az megnövelheti a Modbus lekérdezés idejét. De, ahogy már említésre került, a lekérdezések sebességének növelése érdekében több TCP kapcsolatra lehet szükség és meg kell bizonyosodnia róla, hogy ez nem növeli meg a SCADA költségeit.

 

3. Hogyan használhatok egy gateway-t arra, hogy egyidőben több SCADA host is el tudja érni ugyanazt a Modbus RTU eszközt?

 

Habár a gateway alkalmas ezt a helyzetet megfelelően kezelni, fontos figyelembe venni, hogy a soros port sávszélessége nem változik meg. Tehát, ha több lekérdezés érkezik be ugyanazon a soros porton keresztül, előfordulhat, hogy késést tapasztalunk, mivel a gateway beérkezési sorrendben szolgálja ki a lekérdezéseket. Ez azt jelenti, hogy már előre érdemes a megfelelő lekérdezési időt kiszámítani, ha egyszerre több master egységnek adunk hozzáférést ugyanazon Modbus RTU eszközökhöz.

 

Screenshot_10

 

Például, ha egy lekérdezés 100ms-ig tart, öt lekérdezés esetén legalább 100 ms x (5-1) = 400 ms-ot kell várni a következő lekérdezés elküldésére. Ez azt jelenti, hogy minden SCADA hostnak 400 ms-os (+biztonsági ráhagyás) lekérdezési időközzel kell dolgoznia.

Ám a fentiekben bemutatott megoldás nem az egyetlen lehetőség. Néhány gateway támogatja az „agent” (ügynök) módot, amely aktívan és folyamatosan kérdezi a csatlakoztatott Modbus RTU eszközök megadott regisztereit. Az adatokat belső memóriában tárolja, amelyből azonnal képes válaszolni a hostoktól érkező lekérdezésekre. Habár ez a megoldás gyorsabbnak és hatékonyabbnak tűnik, fontos megjegyezni, hogy az így tárolt adatok nem lesznek valós idejűek, az adatok naprakészségét az „agent” módban beállított frissítési gyakoriság határozza meg.

 

Screenshot_11

 

 

4. Két Modbus master eszközzel dolgozom (pl.: PLC és HMI). Hogyan bonyolíthatom le a két rendszer közötti adatcserét?

 

Ahhoz, hogy két Modbus master eszköz között továbbítsunk adatokat, szükség lesz egy gateway-re, amely támogatja a master-master módot. Ebben az üzemmódban a gateway slave-ként dolgozik mindkét oldalon. Az egyik master beírhatja az adatokat a gateway belső memóriájába, a másik master eszköz pedig kiolvassa ezeket az adatokat onnan. A használatban lévő gateway-től függően mindkét oldalon lehet Modbus RTU vagy Modbus TCP, vagy az egyik oldalon csak Modbus RTU és a másikon csak Modbus TCP.

 

Screenshot_12

 

 

5. Több Modbus RTU eszközt szeretnék lekérdezni. Ha több Modbus parancsot használok az adatok lekérdezésére, rengeteg időt vesz igénybe. Van rá lehetőség, hogy a gateway aktívan gyűjtse az adatokat és tárolja egy regiszterben, így csak egy Modbus parancsot kelljen használnom?

 

Ahhoz, hogy a gateway aktívan gyűjtse az adatokat több Modbus RTU eszközről, és az így nyert információkat tárolja egy regiszterében, „agent” módot támogató gateway-re van szükség. A gateway-nek lekérdezést kell küldenie egyesével minden Modbus RTU eszköz számára, majd a fogadott értékeket egy adatblokkba rendezni és tárolni a belső memóriában. Ezt követően ezek az adatok ennek az egy blokknak a lekérdezésével egyszerre érhetők el.

 

Screenshot_13

 

Szószedet

 

Soros eszközszerver / Soros-Ethernet konverter

 

A „soros eszközszerver” egy önálló eszköz, amely legalább egy Ethernet porttal és egy vagy több soros porttal rendelkezik. A soros eszközszerverek beágyazott operációs rendszerrel üzemelnek, amely lehetőséget ad a számítógépeknek a soros eszközökhöz való hozzáféréshez Ethernet hálózaton keresztül. A soros eszközszerverek transzparens módon továbbítják az adatokat a soros interfész és az Ethernet hálózat között, a soros adatokat az Ethernet protokollnak megfelelően, illetve az Ethernet hálózatból érkező adatokat a soros protokoll követelményei szerint átalakítva.

A modern soros eszközszerverek „virtuális COM portokat” nyújtanak a kevés vagy fizikai soros porttal nem rendelkező host számítógépeknek, az Ethernet hálózaton keresztül. Az alapfunkciók mellett a fejlettebb soros eszközszerverek támogatják a PPP vagy Telnet protokollokat is. A soros eszközszerverek használhatók továbbá távoli konzol elérésére (ezért nevezik őket sokan konzol-szervernek) vagy távoli terminál alkalmazásokhoz régi rendszerekben (sokan pedig ezért terminál-szervereknek hívják őket).

 

Virtuális COM port, Virtuális COM port driver

 

A „virtuális COM port” nem egy valódi, fizikai COM port a host számítógépen. Hanem egy „virtuális COM port driver” program, amely host számítógépre telepített Windows vagy Linux operációs rendszer alatt fut és szimulálja egy valódi COM port működését. A driver használható a soros eszközszerveren található portok host eszközhöz való csatlakoztatására a TCP/IP hálózaton keresztül. A soros port a távoli soros eszközön ugyanazt a viselkedést mutatja, mint a valódi COM port. Ez a „virtuális COM port” egy soros eszközszerverhez csatlakoztatva hozható létre. Például, a COM3 az 1-es soros port egy távoli soros eszközszerveren, amelynek IP címe 192.168.2.1. Így, amikor adatot írunk be erre a portra, az információ a „192.168.2.1@1-es soros port”-ra lesz továbbítva a „virtuális COM port driver” által. Minden, erre a virtuális COM portra érkező adat átirányításra kerül a „192.168.2.1@1-es soros port”-ra. Mivel az újabb host számítógépek kevés, vagy nulla beépített soros porttal rendelkeznek, a „virtuális COM portok” nélkülözhetetlen eszközök a régebbi eszközök ipari automatizálási hálózatba történő csatlakoztatásához.

 

Transzparens gateway

 

A „transzparens gateway” a legegyszerűbb módja a Modbus gateway használatának. Mivel a Modbus RTU és a Modbus TCP ugyanazt a PDU-t (Protocol Data Unit – Protokoll adategység) használja - az egyetlen különbség csupán a címzés és a CRC - igen egyszerű a gateway számára a Modbus RTU adatok konvertálása Modbus TCP-re. Tehát, amikor a gateway megkapja a Modbus TCP adatcsomagot az Ethernet hálózatról, egyszerűen kicseréli a címzést a Modbus RTU követelményei szerint és azonnal továbbítja a soros port felé. Amikor a gateway választ kap a Modbus RTU eszközökből, a választ hasonló módon a Modbus TCP kliensnek küldi.

 

Screenshot_14

 

 

Agent (Ügynök) gateway

 

Egy „agent” (ügynök) gateway” egy másik módot kínál a Modbus gateway-ek felhasználására a Modbus RTU és Modbus TCP eszközök közötti kommunikációban. Az ügynök saját belső memóriával rendelkezik az adatok időszakos tárolására, és folyamatosan lekérdezi az információkat a kapcsolt RTU eszközöktől. Amikor a SCADA driver lekérdezése megérkezik, a gateway a tárolt adatokat használja a belső memóriájából, hogy válaszoljon az adatkérésre. Ily módon a gateway ügynökként működik és aktívan gyűjti az adatokat az eszközöktől, melyet nagyon rövid idővel tud a SCADA rendszer felé küldeni igény esetén. Ez a megoldás felhasználható a protokollok konverziójában is, amikor:

Screenshot_15

 

(1) A két protokoll különböző adatcsomag-struktúrát használ. Például PROFIBUS és Modbus, EtherNet/IP, PROFINET, etc.

(2) A két protokoll eltérő ciklusidőket alkalmaz. Néhány protokoll – mint a PROFIBUS, a PROFINET és az Ethernet/IP – nagyon rövid ciklusidővel továbbítja az adatcsomagokat, amelyet a transzparens gateway-ek nem tudnak kezelni.

Forrás: MOXA

Kérdésével forduljon Melegh György presales & support mérnök kollégánkhoz (gymelegh@comforth.hu)

SCADA Ipari Ethernet switch Modbus Gateway