Emlékszem, amikor néhány éve még arról vitatkoztam egy multinacionális cégnél középvezetőként dolgozó ismerősömmel, hogy oké-e társasjátékozni meg babzsákban dögleni munkaidőben a kollégákkal. Akkoriban már bejárta az Internetet a hír, hogy a Prezi irodájában műfüves dombon lehet laptoppal az ölben ücsörögni, nem beszélve az ingyenes reggeliről vagy egyéb hasonló úri huncutságnak tűnő munkahelyi szolgáltatásokról és juttatásokról. Az ő álláspontja természetesen az volt, hogy az ember dolgozni jár a munkahelyére, nem szórakozni, és teljesen indokolatlan dolgozói elvárás, hogy az évi kétszer kötelezően kipipálandó csapatépítő összeboruláson kívül bárminemű kikapcsoló programot engedjen meg egy cég a munkavállalóinak.
 
Azóta nagyot fordult a világ. A csapból is az employer branding meg a munkaerőhiány problémája folyik. A 2010-es évek második felében már a multik sem fáztak annyira a home office lehetőségének bevezetésétől, sőt, egyes cégeknél nincs is annyi munkaállomás, mint ahány dolgozó van. Az minden esetre látszik, hogy ma már az otthon végezhető munka lehetőségének lobogtatása nem elég az új (jól kvalifikált) munkaerő magunkhoz édesgetéséhez. Én személy szerint abban hiszek, hogy a legcélravezetőbb megoldás az, hogyha megadjuk a munkavállalóink számára a választás lehetőségét, így mindenki eldöntheti, hogy az aktuális hangulatának, személyes élethelyzetének, időbeosztásának, vagy a munkatípusának megfelelően honnan tud vagy szeretne a leghatékonyabban dolgozni. Természetesen, ha azt szeretnénk, hogy inkább az irodában töltse a munkaidejét, elengedhetetlen a kényelmes, barátságos és funkcionális munkahely megteremtése. Ezért, amikor mi belevágtunk az irodaköltöztetős projektbe, igyekeztünk mindent azzal a szemmel kialakítani, hogy az remélhetőleg hosszú évekig kielégítse a munkatársak igényeit.
 
 

A kívánságműsor

 
Habár némi időprés miatt lehetetlen volt minden kolléga bevonásával hosszadalmas köröket futni az igényeket illetően, mégis törekedtünk arra, hogy ez valamilyen szinten közös projekt legyen. A space plan-hez szükséges információk összegyűjtése előtt egy táblázatba írtuk a meglátásainkat, igényeinket, ötleteinket, amiből aztán jó néhány kompromisszum meghozásával választottuk ki az ideális irodaházat és készült el a végleges tervrajz. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a kiszemelt bérleményt gyakorlatilag szinte teljesen lebontották és a kéréseinknek megfelelően falázták, kábelezték és burkolták újra.
 
Többek között ennek az eredménye lett a főzésre és sütésre kiválóan alkalmas konyha-étkező, amely elegendő ülőhellyel rendelkezik mindannyiunk számára, és azóta számos kulináris összejövetelnek biztosított teret. És hát, hogyan is lehetne rossz egy munkahely, ahol a vasárnapi családi ebédekre emlékeztető, mindent betöltő húsleves, vagy netán a frissen sült csokis pite illata csiklandozza az ember orrát?
 
Com-Forth Café

 

Ne sajnáld a jó kávét!

 
A konyha egyébként is a társasági élet középpontja a legtöbb munkahelyen, de ha a gasztro repertoár kimerül a naponta 2 kancsónyi lefőzött Palomában, lehet, hogy mindenki szívesebben lebzsel majd a közeli újhullámos kávézóban. Az is adhat némi motivációt az irodába bumszlizásban, ha az ottani prémium kávé egyszerűen jobb, mint az otthoni kotyogósban főtt.
Ezért nálunk a gombnyomásra működő Nespresso mellett megtalálható egy professzionális készülék is, jobb napokon pedig a most már barista végzettséggel is rendelkező ügyvezetőnk szokott kedveskedni nekünk ilyen-olyan kávékülönlegességekkel.
 
 

Ebéd után egy relax

 
A másik nagy kedvencünk a nappalinak is beillő Chill szoba, melyben kanapé és babzsákok szolgálják ki az esetleges ebéd utáni power nap-ek iránti vágyat, de teret enged a könnyed Mortal Kombat Xbox meccseknek, vagy az örömzenélgetéseknek is. 
 
Com-forth Chill
 

Ergonomikus munkaállomás

 
Talán az egyik legegyértelműbb tétel a listán a kényelmes munkaállomás biztosítása. Van, aki képes bárhonnan, bármilyen körülmények között produktívan dolgozni, de sokak számára a saját territórium léte adja a megfelelő komfortot. Nálunk kiemelt szempont volt a kényelmes szék, a dupla monitor, az esztétikusan és helytakarékosan elvezetett kábelek és elosztók, a megfelelő mennyiségű polcok, szekrények, a természet-közeli hangulatot keltő növények, a fejlesztőink pedig állítható magasságú asztalokat is kaptak. A kisebb meetingek, brainstormingok, kreatív pillanatok támogatójaként több falon is helyett kapott írható tapéta.
 
Nem mindenki szeret vagy tud open office-ban dolgozni, ezért ha az iroda adottságai lehetővé teszik, érdemes külön szobát biztosítani azoknak, akik igénylik. Ha erre nincs lehetőségünk, gondolkodhatunk egy kisebb elvonuló sarokban, vagy akár hangszigetelt telefonfülkében is.
 
Az ergonomikusságot garantáló lista végtelen, leginkább technikai kivitelezhetőségtől és a pénztárcánk vastagságától függ, hogy milyen opciókkal élhetünk. Csak példaként említeném a napszaknak megfelelően változó színű világítást vagy az okos levegőztető rendszert. 
 

 

Trenya Péntek az új Causal Friday

Trenya péntek

 
A home office egyik vitathatatlan előnye, hogy az ember nyugodtan ülhet a kilyukadt ülepű cicagatyájában, vagy a lekávézott pizsamájában egész nap. A bátrabbak talán a pizza futárnak is ajtót mernek így nyitni.
 
Nálunk ugyan nincs kijelölt dress code, egyetlen ki nem mondott elvárás az ügyfelek előtt is vállalható öltözék (azért azt be kell vallanunk, hogy a cipőnket néha elfelejtük felvenni mióta szőnyegezett térben dolgozunk). Ámbár időnként beiktatunk egy-egy trenya pénteket, amikor az ominózus otthoni ruhadarabok irodai outfitté avanzsálhatnak.
 
 

Jó, jó, de ha egész nap elkávézgatjátok meg Mortal Kombatozzátok az időt, akkor ki termeli a GDP-t?

 
Az én válaszom erre az, hogy az elsődleges feladat a munkavállalók és a munkáltató közötti kölcsönös bizalom kiépítése. Ez egyébként a home office engedélyezésének feltétele is, miért kellene, hogy másként legyen munkahelyi környezetben? Az ide vezető út melós, és sok tényezőtől függ, ezt nem ebben a cikkben fogom tárgyalni. Véleményem szerint ha valaki szereti a munkáját, akkor teljesen mindegy, hogy kiesik-e egy munkaóra pihenésre, úgyis meg fogja csinálni a feladatait határidőre. Nem utolsó szempont az sem, hogy a mostanában divatos kutatási eredmények rendre mondják ki, hogy az óránkénti 10 perc szünet, vagy az ebéd utáni szundi nem csak egészséges, de a produktivitásra gyakorolt hatása is jelentős.
 
Attól, hogy néha saját magunknak főzzük az ebédet, vagy lenyomunk egy meccset az Xboxon, nem jelenti azt, hogy naphosszat csak a lábunkat lógatjuk.
 
---
 
Egyetértesz a leírtakkal? Esetleg más a tapasztalatod? Szívesen várjuk a hozzászólásodat!
iroda employer branding szerethető munkahely

Írta: Zsuzsanna Szalárdy

2017 óta erősítem a Com-Forth csapatát. Főként marketinggel, rendezvényszervezéssel, valamint a cég operatív ügyes-bajos dolgaival foglalkozom, emellett pedig igyekszem a világ legjobb ügyvezetői asszisztense is lenni. (Például csak igen ritkán öntöm le a hozzánk érkező vendégeket vízzel. ) Korábban a kulturális, illetve a non-profit szektorban tevékenykedtem, és bármilyen hihetetlenül hangzik, az itt szerzett tapasztalataimat kedvezően tudom kamatoztatni, hiszen ebben a szektorban is remek, kreativitást igénylő lehetőségek vannak.