Azt már biztosan elmondhatjuk, hogy 2017. Magyarországon az ipar 4.0 éve. Megalakult a hazai ipar 4.0 platform, elérhetőek az első pályázati források, a média szinte másról sem beszél, csak a 4. ipari forradalomról. De vajon pontosan mit jelent ez? Konkrétan mit várhat tőle egy hazai gyár vezetője?

 

Az Industrie 4.0 kifejezés a német kormánytól ered, a kezdeményezés célja, hogy versenyképessé tegye a hazaihoz némileg hasonló szerkezetű, erősen a termelésre és azon belül is az autóipari gyártásra épülő német gazdaságot. A koncepció - hasonlóan a leanhez - a hatékonyabb gyártáson alapszik, termeljünk többet a meglévő erőforrásainkkal, és ezt úgy lehet megvalósítani, ha megpróbáljuk eliminálni a veszteségeinket. Sokan a robotizált gyártást azonosítják az ipar 4.0-val, ahol emberek vesztik el a munkahelyüket a robotok miatt, de ez a megállapítás meglehetősen felületes. Az ipar 4.0 erősen az informatikára és az automatizálásra alapszik, amelyeket kombinálva létre lehet hozni olyan egységes ipari informatikai rendszereket, amelyek képesek az alábbi kihívásokra érdemi választ, segítséget nyújtani a hazai gyárvezetőknek:

 

  1. Valós idejű információ alapján meghozott megalapozott döntések hiánya

  2. Papírra rögzített adatok pontatlansága és szubjektivitása, amelyek rengeteg időt vesznek el az érdemi munkától

  3. A korábbi befektetések - gépek, vezérlők, automatizálási és informatikai rendszerek - megtartása

  4. A tengernyi szigetrendszer integrálása, és a bennük rejlő adatok kihasználása

  5. Az egyre növekvő versenyben a költségek csökkentésével versenyelőny szerzése


Nem vitás, hogy idén eljött az ipar 4.0 éve. Megjelentek a pályázati források, amelyek segítenek forrást teremteni. Ugyanakkor számos példa bizonyítja, hogy egy nem nyertes pályázat esetén is érdemes belevágni az ipar 4.0 programba, hiszen vannak olyan gyorsan megtérülő befektetések, mint például a papír-alapú rögzítés helyett az automatikus adatgyűjtés kialakítása, amelyek néhány hónap alatt profitot termelnek, a megtermelt többletet pedig már vissza lehet forgatni további, hosszabb távú befektetésekbe, mint például a komplexebb termelési folyamatok Big Data elemzései, vagy a prediktív karbantartási rendszerek.

 

Bővebb információért töltse le ingyenesen infógrafikánkat, amely segít megérteni, hogy mit adhat az ipar 4.0 egy hazai gyárvezető számára.

 

Töltsd le infografikánkat!

 

Írta: Bóna Péter

2007 óta dolgozom a Com-Forth-nál, ahol résztulajdonosként a sales és marketing csapatot vezetem, 2011 óta pedig a cég ügyvezetője is vagyok. Amióta elkezdődött a negyedik ipari forradalom, küldetésemnek tekintem a hazai ipar evangelizációját és edukációját, ami elsősorban saját szervezésű szakmai rendezvényekben és publikációkban valósul meg. 2018 novembere óta az IVSZ IoT és ipar 4.0 munkacsoportját is vezetem, így az utóbbi időszakban szinte nem telik olyan hét, hogy ne adnék elő vagy ne moderálnék egy panel beszélgetést valamilyen szakmai konferencián illetve meetupon. Amikor pedig van időm, 1-1 témában elmélyedve vetem bele magam egy blogpost megírásába. Örömmel fogadok bármilyen konstruktív kritikai észrevételt.