Drónok, Big Data, VR és 5G az ötkarikás játékokon

 

Kivételes alkalom szükséges ahhoz, hogy az átlagos, sportkedvelő emberek és a technológia jeles képviselői egy irányba tekintve, ugyanazon eseményre figyeljenek. Jelen esetben ez a téli ötkarikás játékokon valósult meg, Phjongcshangban, a Koreai Köztársaságban, ahol az 5G a szabványosítása előtti egyik főpróbán elképesztően látványos informatikai megoldásokkal kápráztatta el a nézőket. 

 
 
Az idei téli olimpiai játékok során az IoT rajongói buzzword-ök tömegét érezhették testközelből néhány perc alatt. A technológiai főszereplők elsősorban az Intel, az Ericsson, a GE és a koreai telekommunikációs vállalat, a Korea Telecom voltak. A megnyitó főattrakcióját 2018-ban már nem egy emberi kiválóság követte el, mint amikor az 1992-es barcelonai játékok megnyitóján a mozgássérült íjász, Antonio Rebollo elhibázott nyila helyett végül is a szervezők mesterségesen gyújtották meg a lángot. Phjongcshangban 1200, azaz ezerkétszáz, a kialakított 5G hálózaton egymással gyakorlatilag valós időben kommunikáló drón kápráztatta el a nézőket - ami talán kicsit furcsa is volt, hogy emiatt kevesebb figyelmet kaptak a sportolók. Az Intel számára ez nem kis reklám, hiszen bár a fejlesztés biztosan hihetetlen méreteket öltött, ennek a marketing értéke felbecsülhetetlen. 
 
 
1200 drón virtuális tüzijátéka vette el a figyelmet néhány percre a sportolóktól 
 
Mondhatnánk, hogy ipari környezetben ez a technológia még nem bizonyított, hiszen itt nincs szükség éveken át tartó 7/24-es folyamatos működésre, de azért azt hozzá kell tennünk, hogy az időjárási környezetet és a különleges, egyszeri alkalmat illetően egyaránt küldetés-kritikusnak nevezhető ez az alkalmazás.
 
Itt nincs második esély, még egyszer nem tartják meg az olimpia megnyitó ünnepségét, így hibázni nem lehet.
 
A másik nagy áttörés véleményem szerint a virtuális valóság (VR) egy olyan alkalmazása, aminek talán most már tényleg van értelme. Amióta az IoT és az ipar 4.0 betörtek a köztudatba, az egyik leggyakrabban használt rövidítés az AR/VR, amelynek egy tényleg izgalmas alkalmazása, ha a hokimeccsen szinte a pályáról tudom figyelni, hogyan passzírozzák a palánknak egymást a felek, vagy ha csak virtuálisan is, de a helyszínről figyelhetem meg, ahogy a magyar gyorskorcsolyázók történelmet írnak, és megszerzik hazánk első téli olimpiai aranyérmét - amelyhez ezúton is gratulálunk, le a kalappal! 
 
 
 Virtuális valóság - az olimpia eseményei az első sorból
 
 
Az Intel mellett a nagy nyilvánosságot természetesen a GE is kihasználta. A GE a felhő-alapú Predix platformot és más dobozos szoftvereit - amelynek hazai forgalmazását és támogatását évtizedek óta mi látjuk el a Com-Forth-nál - már évekkel ezelőtt is alkalmazta a saját gyárai folyamatainak optimalizálására. Most azonban a sportban egy új perspektíva nyílt a Predix számára, de legalábbis egy jól csengő use case-t sikerült megfogni.
Ma már minden területen előtérbe kerül az adabányászat, nevezzük most Big Datának vagy Data Science-nek. Ha van elegendő historikus adatunk, a gyorskorcsolyázók vagy autóversenyzők ideális ívét ugyanúgy tudjuk optimalizálni, mint a gyártási folyamatainkat.
 
 
A GE Predix technológiája a téli olimpiai játékok során
 
A fent bemutatott IoT megoldások közül bár a VR és a drónok kétségtelenül a legizgalmasabb és legkézzelfoghatóbb alkalmazások, ennek ellenére én úgy gondolom, hogy a legnagyobb technológiai jelentőséggel az 5G sikeres tesztje bírt.
 
Az idei, 4. alkalommal megrendezésre kerülő Wireless ConnAction konferencián ugyan nem a téli ötkarikás játékokat helyezzük a középpontba, de azzal, hogy tavaly megalakult az 5G koalíció, és hogy gőzerővel zajlik az építkezés Zalaegerszegen, egy európai jelentőséggel bíró autonóm autók tesztelésére tervezett pálya létrehozását illetően,
 
ez mind kellő okot adott arra, hogy idén is az 5G-t állítsuk a konferencia középpontjába.
 
Természetesen nem feledkezünk meg azokról a hazánkban aktuális fejlesztésekről, amelyek amellett, hogy kiterjesztik az IoT alkalmazások kommunikációs lehetőségeit, komoly döntés elé állítják a hazai felhasználókat, hogy hosszú távon az 5G, a NB-IoT, a Lora, az LTE-450, a Bluetooth 5 vagy más kommunikációs forma lesz éppen az optimális választás az adott alkalmazáshoz.
 
 
Wireless ConnAction - az IoT konferencia
 
 
Ha Te is úgy érzed, hogy kezdesz elveszni az IoT kommunikációs technológiák között, és szeretnél egy átfogó képet kapni arról, hogy melyik technológia pontosan mire való, és mire nem, hogy a Te alkalmazásod számára melyik az optimális választás, akkor regisztrálj a IV. Wireless ConnAction konferenciára!
Ipari IoT IoT IoT és ipar 4.0 konferencia

Írta: Bóna Péter

2007 óta dolgozom a Com-Forth-nál, ahol résztulajdonosként a sales és marketing csapatot vezetem, 2011 óta pedig a cég ügyvezetője is vagyok. Amióta elkezdődött a negyedik ipari forradalom, küldetésemnek tekintem a hazai ipar evangelizációját és edukációját, ami elsősorban saját szervezésű szakmai rendezvényekben és publikációkban valósul meg. 2018 novembere óta az IVSZ IoT és ipar 4.0 munkacsoportját is vezetem, így az utóbbi időszakban szinte nem telik olyan hét, hogy ne adnék elő vagy ne moderálnék egy panel beszélgetést valamilyen szakmai konferencián illetve meetupon. Amikor pedig van időm, 1-1 témában elmélyedve vetem bele magam egy blogpost megírásába. Örömmel fogadok bármilyen konstruktív kritikai észrevételt.